OVO Grąbczewscy Architekci//
Museum of Fire

Profile overview All projects

Nowoczesny kształt, oryginalne nawiązanie do nazwy miasta i doskonała forma promocji to podstawowe atuty, jakie ma nowa inwestycja Żor – pawilon wystawienniczo – promocyjny Muzeum Ognia, zaprojektowany przez pracownię OVO Grąbczewscy Architekci z Katowic. Założenie pracowni było proste – zachować maksymalną funkcjonalność, uprościć przestrzeń i skupić się na charakterystycznym wyglądzie, który w pewnym sensie wymusza dość ograniczona działka. Dodatkowo miejsce, gdzie centrum powstanie jest mocno eksponowane, przez co może stanowić dobrą wizytówkę miasta. Od wizytówki nie było już daleko do zależności między nazwą miejscowości a samym obiektem. Inspiracją była geneza nazwy Żory, wywodząca się od słów związanych z ogniem, konkretnie wypalaniem lasów. Nawet maskotka miasta to płomyk „Żorek”… Zamiast wymuszać na otoczeniu nowe rozwiązania, architekci postanowili podążyć za tymi skojarzeniami, tworząc budynek w kształcie płomienia. Kompozycja budynku to trzy niezależne ściany w niesymetrycznym układzie. Pokryte zostały blachą miedzianą, co podkreśli wrażenie drżących płomieni. Jednocześnie okazuje się, że kierując się estetyką, przesłanki projektu są jak najbardziej funkcjonalne. Najdłuższa ze ścian będzie pełnić funkcję ekranu akustycznego, chroniącego obiekt przed hałasem dobiegającym ze strony sąsiadującej ulicy Katowickiej. Wejścia do obiektu umieszczone są pomiędzy ścianami, przestrzenie pomiędzy nimi zostaną całkowicie przeszklone, co nada w sumie dość ciężkiej bryle lekkości. Główny hall, wejście oraz parking umieszczone zostały od wschodniej strony obiektu. Budynek ma promować mieszkańców i miasto, przyciągać niezależnych inwestorów a także turystów. W centrum budynku znajdować się będzie minibarek i zespół sanitarny, biuro i pomieszczenia techniczne. Reszta to czyste powierzchnie ekspozycyjne, przeznaczone do dowolnej aranżacji przestrzennej. Ze względu na nietypową formę ścian, ich nieregularność architekci zdecydowali się, by konstrukcja tych elementów była żelbetowa, jednocześnie zdecydowano, by od wewnątrz pozostawić surowy, betonowy charakter ścian, nawiązując tym samym do najmodniejszych trendów we współczesnym wzornictwie przemysłowym i użytkowym. Posadzki ciągów pieszych wyłożone zostaną kostką bazaltową. Dzięki bardzo odważnej architekturze udało się coś jeszcze – wnętrze budynku i część zewnętrzna dynamicznie się przenikają, przez co organizowane imprezy plenerowe będą nierozerwalnie przynależeć do centrum wystawienniczego i jego charakteru.

Galeria//OVO Grąbczewscy Architekci//Museum of Fire (zdj. Tomasz Zakrzewski)

+ There are no comments

Add yours